Jupiter in Saturn kot eno

Nekaj veličastnega se bo zgodilo na prvi zimski dan, na zimski solsticij, povezano pa bo z Jupitrom in Saturnom, planetoma, ki sta velika, plinasta, počasna, nenavadna in skrivnostna, z veliko Lunami, Saturn pa še z čudovitimi obroči. Jupiter smo letos že od junija opazovali s prostim očesom, Saturn je tudi bil viden, a slabše.

Prav na zimski solsticij pa bosta Jupiter in Saturn ne le v konjunkciji, ampak bosta tudi z naše perspektive, torej, z opazovanja z Zemlje, v isti ravnini, le 0,1 stopinjo narazen. Izjemno sijoča bosta. Zelo blizu sta si bila, da sta izgledala kot ena zvezda, leta 1623, tako kot pa bosta v ponedeljek, sta bila pa leta 1226, ko sta bila tudi v znamenju Vodnar. Predvideva se tudi, da sta bila leta 7 pred n. št. prav ona dva tista »Betlehemska zvezda« (v znamenju Ribi), saj je bila njuna pozicija enaka kot bo sedanja.

S prostim očesom bomo lahko videli ta izjemno redek pojav, če bomo nekje, kjer ne bo oblakov, in sicer bo treba usmeriti pogled na JZ kar kmalu po zahodu Sonca. To bo jutri zašlo ob 16.14, čas za opazovanje pa boste imeli nekje do 18. ure, odvisno, kje se nahajate. Če pa boste planeta opazovali s teleskopom, boste videli tudi Jupitrove Lune.

Imamo možnost, da gremo v hribe, da se izognemo oblakom in vidimo pojav, katerega v naših življenjih ne bo več mogoče videti.

Na vzhodu bo lepo viden Orion in zvezda Sirij, Luna pa tudi ne bo motila opazovanja.

Comments are closed.