Retrogradni Mars

Ta rdeči planet je že od nekdaj fascinanten in v nas zbuja mešane občutke, ko se sprašujemo, kakšno življenje je ali je bilo na Marsu. Astrološko predstavlja Mars našo ognjevitost, borbenost, akcijo, vitalnost, govori o našem nagonskem reagiranju, o začetkih, o pionirstvu na nekem področju ter resnicoljubnosti. Planeti se v določenih znamenjih bolje počutijo kot v drugih. Mars je tisti, ki se v znamenju Oven počuti najbolje, saj rečemo, da je tam doma. V tem znamenju pa je tokrat že od osemindvajsetega junija in bo vse do šestega januarja prihodnje leto. Mars v naši rojstni karti pokaže, kako reagiramo v konfliktnih situacijah, kako se soočamo z jezo, besom, ali reagiramo počasi ali pa smo eksplozivni, ali hitro odpuščamo in pozabimo na zamere ali pa vse življenje nosimo in negujemo v sebi bolečino zaradi prepira, pokaže tudi ali naše strasti izražamo skozi seksualnost, nežnost ali skozi kreativnost.

Približno vsaki dve leti je Mars retrograden, kar pomeni, da se navidezno pomika nazaj. To obdobje bo sedaj med desetim septembrom in štirinajstim novembrom. Mars govori o moškem principu v nas, kadar pa je retrograden, se ta moški spremeni, izgubi moč, bolj se ukvarja s sabo in največkrat občuti nemoč. Mars bo vse nas nekje zaustavljal, nam jemal moč, iz nas lahko pride skriti bes, postanemo lahko bolj uporniški zaradi raznih omejitev in neizpolnjenosti. Še posebno v tem času bomo potrebovali več samokontrole, saj bi lahko zaradi nekontroliranih reakcij in zaradi jeze, besa in sovraštva rušili tisto, kar smo pred tem gradili. Poleg tega je dobro vedeti, da ko imamo samokontrolo, takrat drugi nimajo nad nami moči in nas posledično ne morejo kontrolirati. Potrudimo se in komunicirajmo na bolj odgovoren način. Ko bomo občutili, da nas nekaj spravlja s tira, pomislimo na nekaj drugega, na nekaj pozitivnega, da bomo preusmerili tok misli. Kadar bomo čutili pomanjkanje energije zaradi določene informacije ali dogodka, pomislimo na to, kaj lahko naredimo, da tok dogodkov spremenimo in se ne zadržujmo v brezizhodnem tuhtanju. Zaradi Marsove retrogradnosti bomo namreč privabljali tisto, čemur bi se pravzaprav morali izogibati. Predvsem pa je dobro, da splezamo gor po naši lestvi in razširimo svoj horizont znanja. Naša borba za resnico in pravico naj bo modra, ne pa kljubovalno neučinkovita.

Naša vitalnost utegne biti zaradi Marsove retrogradnosti nižja, zato si ne naložimo preveč dela, ne hitimo toliko in se bolj umirimo. Mars je bil ves september v kvadratu z retrogradnim Saturnom (čeprav bo Saturn po devetindvajsetim septembrom spet direkten, bo še vedno v kvadratu z Marsom). Mars je naš ego, ko vedno nekaj hoče, Saturn pa govori o zakonih, ki jih postavlja človek in zakonih, ki jih narekuje narava. Je tudi naša odgovornost, disciplina in vztrajnost. Med njima bo napetost, učila nas bosta lekcij, katerih se do zdaj še vedno nismo naučili. Prinašala nam bosta težave, a le zato, da bomo spoznali tisto, pred čemer smo si zatiskali oči, zato se soočimo z našimi strahovi, ne upirajmo se in pričnimo delovati na nesebičen, pogumen in zaupljiv način.

Comments are closed.