Retrogradni Merkur

Merkur je planet, ki trikrat v letu navidezno spremeni svojo smer. Z Zemlje se zdi, kot da se giblje nazaj, čeprav se realno giblje naprej po svoji tirnici. Vsake štiri mesece je približno po 22 dni retrograden, to retrogradno gibanje se ponavlja v istem elementu po 2 leti. Letos bo to v vodnih znamenjih. Retrogradnost je obdobje, ko načrtujemo prihodnost, sprašujemo se, kakšni so naši življenjski cilji in naše vizije nasploh.

Merkur je v našem osončju najmanjši, a hkrati najhitrejši planet Merkur, ki je Soncu najbližji in je od njega 195 krat manjši. Prepreden je s kraterji, nima naravnih satelitov, njegova atmosfera ni gosta in tudi ni najbolj vroč planet v osončju kot bi si mislili. Je pa njegovo gibanje in s tem njegova energija za nas na Zemlji nepogrešljiva.

Merkur predstavlja naše razmišljanje, našo govorico telesa, saj je element zraka, zrak pa je simbol za človekovo zavest. Mitološko je bil Merkur (grško Hermes) rimski bog trgovcev in obrtnikov, vplival je na gibanje, jezik, govor in pisanje. Zanj je značilna spremenljivost, iznajdljivost, prilagajanje, lahkotnost, je vsepovsod, a hkrati nikjer. Bil je sel med bogovi in ljudmi in tudi spremljevalec duš.

Takrat, ko se Merkur giblje retrogradno, prihajamo v obdobje, ko se poglabljamo vase in lahko precej kritično ugotovimo, kakšni so naši medsebojni odnosi. V tem času doživljamo zastoje tako v komunikaciji, pri raznih premikih, pri podpisovanju pogodb težko pridemo do istega stališča ali pa oseba, s katero smo se dogovorili za sestanek, ne pride na srečanje. Takrat imamo lahko težave s potovanji, s prodajo ali nakupom.

V tem času bo prihajalo marsikje do komunikacijskih težav, šumov, ko mi lahko nekoga narobe slišimo in drugi naše besede ne razumejo tako, kot bi si mi želeli. Prihaja lahko do težav pri prenosu podatkov – lahko se izgubi kakšno pismo, delovanje računalnika je lahko moteno (še zlasti internet), prihaja lahko do slabih signalov mobilne telefonije, pride lahko do težav v elektro omrežju, paziti bo treba v prometu, lahko imamo težave z avtomobilom ali drugim prevoznim sredstvom.

V tem času ne podpisujte pogodb, če pa jih morate, si pogodbo trikrat preberite ali jo dajte prebrati še odvetniku. V tem času je lahko tudi več kraj in lahko zakasnijo plačila, ki jih čakate. Še posebna pozornost pa velja pri nakupih novega avtomobila, novega telefona ali novega računalnika, saj se lahko kvarijo, imajo skrite napake, nam jih kdo ukrade ali samo nismo zadovoljni s kupljenim.

Retrogradnost Merkurja nam vedno da priložnost, da se notranje očistimo, saj ravno takrat pridejo v nas misli, ki nam prebudijo stare zamere ali pa nas opomnijo, da je potrebno nekaj odpustiti in s tem pozabiti na preteklost. Bodite pozorni na komunikacijo, ki jo imate s svojimi doma, s sodelavci in vsemi drugimi ljudmi. Spomnite se tiste šale, ko se dva ribiča pogovarjata in prvi vpraša:« A greš ribe lovit?« in mu drugi odvrne:« Ne, ribe grem lovit.« In prvi reče: «Aja, jaz sem pa mislil, da greš ribe lovit.« Torej velja prisluhniti sogovorniku in se tudi prepričati, ali nas je sogovornik pravilno slišal. Predvsem pa nas vse v času retrogradnosti opozarjam, da premislimo, kakšne posledice bodo imele naše besede in dejanja.

Tokrat bo Merkur retrograden od 17. februarja do 10. marca. V času med 17. februarjem in 4. marcem bo v znamenju Ribi, potem pa bo do 10. marca v znamenju Vodnar. Vsakomur od nas bo Merkur deloval na tistem področju, kjer imamo ta dva znamenja. Zanimivo bo opazovati vsa dogajanja, ki so dejansko povezana z vodo in zrakom (letalski promet, morja, reke …Poleg tega ne smemo pozabiti, da je – numerološko letos leto presenečenj. Ne verjemimo vsemu, kar slišimo in preberemo, Ribi vlada Neptun, ki je povezan tudi s farmacijo.)

V času Merkurjeve retrogradnosti dobivamo tudi priložnosti, da na dano situacijo pogledamo z nove perspektive, lahko najdemo kaj izgubljenega, pa naj bodo to ključi ali staro ljubezen.

Moji nasveti za ta čas so tudi ti: poglobite se vase, ponovno ocenite svoje cilje in načrte do teh ciljev, dokončajte svoje projekte, ponovno premislite o kakšni pomembni odločitvi, sproščajte in umirjajte se, in navsezadnje, naučite se zaupati sebi in drugim.

Comments are closed.