Merkur v Škorpijonu in še retrograden … In še preko Sončevega diska se bo gibal!

195 krat je Merkur manjši od Sonca, a v naših življenjih je njegovo gibanje, in zato njegova energija, nepogrešljiva.

O njem so pisali že stari Grki. Merkur predstavlja naše razmišljanje, našo govorico telesa, saj je element zraka, zrak pa je simbol za človeško zavest. Mitološko je bil Merkur (grško Hermes) tatič, čarovnik, obrtnik, sel, bog trgovanja, gospodarjenja, bog trgovcev, jezika, govora in pisanja. Zanj je značilna spremenljivost, iznajdljivost, prilagajanje, lahkotnost, je vsepovsod, a hkrati nikjer.

Vsako leto je Merkur trikrat (včasih tudi štirikrat) retrograden, ponavadi so vse retrogradnosti v istih elementih in v letu 2019 so vse njegove retrogradnosti v vodnih znamenjih. Tokrat je njegova retrogradnost na vrsti v skrivnostnem ter globokem Škorpijonu.

Retrogradnost planeta je navidezno gibanje nazaj, ko ga opazujemo z Zemlje. Retrogradno se bo pričel gibati 31. oktobra s 27° Škorpijona, trajala pa bo retrogradnost do 20. novembra, ko se bo na tej poti ustavil na 11° Škorpijona, v svoji senci pa bo do 7. decembra.

V tem času bo prihajalo marsikje do komunikacijskih težav – mi lahko nekoga narobe slišimo in drugi naše besede ne razumejo tako, kot bi si mi želeli. Prihaja lahko do težav pri prenosu podatkov – lahko se izgubi kakšno pismo, delovanje računalnika je lahko moteno (še zlasti internet), prihaja lahko do slabih signalov mobilne telefonije, pride lahko do težav v elektro omrežju, paziti bo treba v prometu, lahko imamo težave z avtomobilom, če karkoli prodajamo, se v času retrogradnega Merkurja dosti težje proda. V tem času ne podpisujte pogodb, če pa jih morate, si pogodbo trikrat preberite ali jo dajte prebrati še odvetniku. V tem času je lahko tudi več kraj in lahko zakasnijo plačila, ki jih čakate, nikakor pa zdaj ne bo čas za nakup tehničnih stvari (avto, računalnik, telefon …).

Zdaj pa še nekaj o znamenju Škorpijon, katerega se držijo razni stereotipi. Ne pozabite, da ima prav vsakdo od nas nekje svojega Škorpijona. Vsakdo! Tam smo skrivnostni, tam raziskujemo globine, vzroke, zakaj se nekaj dogaja, zakaj se je dogajalo, kdo je nekaj storil, kakšen povod je bil za to in nenazadnje, kako lahko stanje, ki nam ni všeč, popravimo. Transformacija je beseda, ki najbolj opisuje to znamenje. Življenje pa je nenehna sprememba in če nekaj ne deluje, je to treba spremeniti v stanje, kjer bo to delovalo. Kadar je nek notranji organ neozdravljivo bolan, ga kirurg izreže, da človek preživi in ta kirurg, ki rešuje življenja, je Pluton, ki je vladar znamenja Škorpijon. Brez transformacije ni napredka! In tako bomo zaradi retrogradnega Merkurja razmišljali o preteklosti, šli pa bomo zaradi Škorpijona globoko. Vodila nas bo želja po spremembi, po rešitvah, po zaključku nečesa, kar nas uničuje in nas ne dela srečne. Dobro bomo vedeli, kaj bo treba storiti. Kopali bomo po svoji notranjosti in včasih naleteli na kup nesnage. A takrat si bomo rekli: »Hura!« Ker pa nesnage v sebi ne želimo, jo bomo pričeli čistiti in jo transformirali v čistočo.

Če imate možnost ali znanje, poglejte v svojo rojstno karto, da boste videli, kje bo ta tranzit, na katerem življenjskem področju. Lahko mi tudi pišete za brezplačen izris rojstne karte in mi napišite še, da vam povem, kje boste morali čistiti … Bo pa prav za vsakogar med nami priporočljivo, da odpuščamo, in sicer na pravi način, na papirju. Kako se to dela, si preberite nekaj mojih napotkov na tej povezavi.

Verjamem, da bo velikemu številu ljudi uspelo na svoje življenje pogledati na nov način, saj bo Merkur takrat, ko se bo ustavil na svoji retrogradni poti, v lepem sekstilu z Luno v znamenju Devica in bo v krasnem trigonu s Severnim luninim vozlom v Raku. Pojavila se bo luč na koncu tunela in tudi pot v tunelu bo dobro osvetljena, da bomo imeli varne korake.

Zaupajte instinktom, svoji “živalski naravi”, tistemu delu sebe, ki je še prvobiten, ki ima praspomin. Nenazadnje se z Merkurjem v Škorpijonu lažje približamo tudi živalim in marsikdaj se z njimi tudi lažje pogovorimo kot pa z ljudmi. Tako pač je.

Vidite, ni tale retrogradnost slaba, samo dovoliti si bomo morali, da se bomo bolj temeljito zazrli vase in nekaj korenito spremenili.

Pa še na dve zanimivosti vas želim opozoriti.


11. novembra se bo zgodil Merkurjev prehod preko Sončevega diska in to bomo z zaščitnimi očali lahko opazovali. Ta prehod se bo v našem delu Evrope pričel ob  13:35, opazovali ga bomo lahko do 16:30, ko bo Sonce zašlo. Ampak nikakor ne glejte v Sonce brez zaščitnih očal, takšnih, ki jih uporabljamo pri gledanju Sončnega mrka. Sicer pa bo prehod trajal od 13:35 do 19:05.

Tak tranzit se zgodi 13-14 krat v enem stoletju in se vedno zgodi v začetku maja ali novembra.

Naslednji prehod Merkurja bo viden šele 13. novembra 2032, nato 7. novembra 2039 in nato bo še 7. maja 2049, o nadaljnjih prehodih pa vas bom obvestila po letu 2050. :)

Novembra bo na nebu Večernica. Vsak večer bolj vidna bo naša Venera. 28. novembra bo za vse nas z ostrimi očesi na Zahodu viden Jupiter, potem Venera in pa Luna.

Zapisala 28. 10. 2019

Comments are closed.