Super Luna bo 19. februarja

Meteorologi pravijo, da bo torkova noč jasna, tako bomo lahko opazovali letošnjo Super Luno, ko bo v vsem letu Zemlji najbližja. Od nas bo oddaljena 356.761 km in bo najlepša, ko bo vzhajala. Tisti, katerim ne bo kakšen hrib zakrival pogleda nanjo, jo bo lahko opazoval že po 17.34 uri.

Luna kroži po elipsasti krožnici okoli Zemlje, zato se enkrat približa, drugič bolj oddalji od našega planeta. Točka, ko je Luna Zemlji najbližja, se imenuje perigej in točka, ko je najbolj oddaljena, je apogej. Razlika med perigejem in apogejem je približno 50.000 km.

Luna bo izgledala za 14 % večja in kar za 30 % svetlejša kot takrat, ko je v apogeju. Najlepša je takrat, ko vzhaja na horizontu, saj se nam zdi, da vidimo na njej prav vsak krater, če pa jo pogledamo skozi teleskop, nas pa sploh očara.

Letos nam bo Luna zelo blizu še 30. avgusta, ko bo od nas oddaljena 357.175 km. Je pa Super Luna le ena na leto … Ne more biti vsaka Luna tudi Super Luna, naslednja bo aprila 2020.

Je pa Super Luna lahko le takrat, kadar je polna. 19. februarja bo Sonce že v znamenju Ribi, zato bo Luna v znamenju Devica. S Soncem in Luno bosta ta večer (ali dan) v lepih aspektih Mars in Uran, zato bomo aktivni, hitri, polni energije. Zazrite se v prekrasno Luno in vpijte njene energije. Ne zamudite te krasne priložnosti, da utrdite v sebi svoja prizadevanja v smer, kamor si želite. Dobili boste notranjo moč, ki se bo pokazala tudi v zunanjem delovanju.

Naj vam zlata Luna prinese mirna čustva. :)

Comments are closed.