Retrogradni Merkur

Vsake štiri mesece se »razveselimo« Merkurjeve retrogradnosti, njegova prva retrogradnost bo letos od 23. marca do 15. aprila.

Merkur je planet, ki trikrat v letu navidezno spremeni svojo smer. Z Zemlje se zdi, kot da se giblje nazaj, čeprav se realno giblje naprej po svoji tirnici. Vsake štiri mesece je približno po 22 dni retrograden. Retrogradni Merkur nam bo zaviral tiste dejavnosti, ki so povezane z njegovim delovanjem – s trgovanjem, z gibanjem, s komunikacijo, potovanji in pisanjem. Ko je retrograden, imamo večkrat težave tudi z artikli, ki jim vlada Merkur, in sicer so to telefoni, računalniki in prevozna sredstva. Za le-te tudi velja, da jih v času Merkurjeve retrogradnosti ni dobro kupovati – torej novih telefonov, novih računalnikov in novih avtomobilov. V kolikor so le-ti rabljeni, jih v tem času lahko kupimo, moramo pa biti pri samem nakupu zelo pozorni na morebitne skrite napake.

Pazljivi bodimo glede naše pošte, ki se lahko nekje izgubi, dvakrat tudi preverimo ali smo sogovornika pravilno razumeli, ker bo sogovornik govoril eno, mi pa si bomo njegove besede napačno razlagali, kot da bi naša ušesa slišala drugačno govorico.

V času Merkurjeve retrogradnosti zakasnijo plačila. To tudi ni dober čas za podpise pogodb in dogovorov. Retrogradnost planeta nam vedno da priložnost, da se notranje očistimo, saj ravno takrat pridejo v nas misli, ki nam prebudijo stare zamere ali pa nas opomnijo, da je potrebno nekaj nekomu odpustiti in s tem pozabiti na preteklost.

Merkur vlada prenosu informacij, podatkov, energije (tudi električne), najbolj pa  moramo biti v tem obdobju pozorni na komunikacijske šume. In ker bo ta retrogradnost v znamenju Oven, bomo opravljali izpit v poslušanju sogovornika in o empatiji. Znamenje Oven namreč govori o nas, ne o drugih; kaže na naše potrebe, na naše misli, na naša hotenja.

Jaz, jaz, jaz, jaz …

Vsi mi živimo v naši verziji realnosti. Ta realnost pa je odsev naših občutkov, našega temperamenta in izkušenj. Naše življenje je torej le odsev prepričanj, ki jih imamo o življenju. Kadar pa imamo sposobnost empatije, razumemo in občutimo občutke in realnost drugega človeka. Saj veste, da osebo razumemo šele, ko obujemo njene čevlje. So ljudje, ki se brez težav vživljajo v sočloveka (ali kakšno drugo bitje), so pa tudi takšni, ki se lahko teh sposobnosti tudi naučijo, če se le prično zavedati, da je to potrebno. In kako se tega naučimo?

1. Opazujte ljudi. Fokusirajte se na njihovo stanje in jih ne okarakterizirajte ter označujte. Raje se vprašajte: »Kakšen le je njihov dan, kaj občutijo? Ali lahko kaj storim, da se bodo počutili dobro?«

2. Pozorno poslušajte. Ne prekinjajte sogovornika, vzemite si trenutek, da razmislite o njegovih besedah in šele nato odgovorite. Če osebo ne razumete povsem, jo vprašajte, kaj je mislila s tem.

3. Bodite odprtega duha. Ko se učite videti svet (življenje) s perspektive druge osebe, lahko to primerjate s svojim pogledom in se naučite nekaj več. Empatija je dvosmerna cesta, ki je zgrajena na vzajemnem razumevanju. Takrat ne sodimo, ampak samo razumemo.

Brez empatije sodimo o drugih ljudeh, saj jih niti nočemo razumeti, kaj šele, da bi občutili njihovo stanje. V ljudeh vidimo sovražnike, v njih vidimo probleme, vidimo njihove napake, a ti ljudje so le naši učitelji, ki nam velikokrat le nastavljajo ogledalo. Več skupnega imamo z njimi, kot si mislimo. Bolj smo povezani, kot si upamo priznati. In to ne le z ljudmi … narava je veliko več kot le človeštvo.

In da zaključim … Merkurjeva retrogradnost bo od 16°54´ do 4°46´ znamenja Oven. Kjer imate v svoji rojstni karti te stopinje, tam se boste morali bolj vživljati, tam se bo moral vaš ego spustiti in na tistem področju boste morali pogledati v srca drugih.

Comments are closed.