SUPER LUNA 2017

Samo enkrat v letu je Super Luna, to pa je takrat, ko je v vsem letu našemu planetu najbližje. Letos nam je bila najbližje 26. maja, v nedeljo, 3. decembra, pa bo le kanček dlje, a bo še vedno glede na oddaljenost od Zemlje na drugem mestu v tem letu. Od nas bo oddaljena 357.495 km.

Izgledala bo za 14 % večja in kar za 30 % svetlejša kot takrat, ko je v apogeju. Najlepša je takrat, ko vzhaja na horizontu, saj se nam zdi, da vidimo na njej prav vsak krater.

Luna kroži po elipsasti krožnici okoli Zemlje, zato se enkrat približa, drugič bolj oddalji od našega planeta. Točka, ko je Luna Zemlji najbližja, se imenuje perigej in točka, ko je najbolj oddaljena, je apogej. Najbolj oddaljena pa bo 19. decembra, in sicer 406.604 km (zanimivo, kakšen razpored številk, kajne?)

Razlika med perigejem in apogejem je približno 50.000 km.

Naslednja Super Luna bo zelo kmalu …. Vas obvestim! Lahko si zaželimo samo jasne noči, da jo bomo občudovali, a ne pozabite, ko vzhaja, je najlepša, to pa bo že pred 17. uro! Pač nizko nad horizontom naj bo, ker takrat izgleda najbolje! :)

Comments are closed.