Pluton

Ko je 18. februarja 1930 ameriški astronom Clyde William Tombaugh odkril majhen objekt na robu našega osončja, si ni niti predstavljal, da bo petinosemdeset let zatem njegov pepel poletel mimo Plutona v majhni sondi New Horizons.

Pluton je dolgo časa veljal za planet, a leta 2006 so ga zaradi njegove majhnosti, razglasili za pritlikavi planet. Njegova tirnica je včasih Zemlji celo bližja kot Neptunova. Pluton je do 14. julija letošnjega leta ostajal neznanka, sedaj pa se mu je tesno približala sonda New Horizons, ki nenehno pošilja nove fotografije in podatke o tem skrivnostnem planetoidu v Kuiperjevem pasu.

Vse je presenetila velika srčasta lisa na njegovem površju, zato ga že imenujejo srčasti planet. V astrologiji je Pluton največji učitelj, uči nas v glavnem na grob način, to pa samo z enim namenom, da odpremo oči, da postanemo odgovorni za svoja dejanja in tako postanemo boljše osebe. Pluton nas lahko vrže v blato ali dvigne med zvezde. Spreminja nas, po njegovem delovanju ni ničesar več takšno, kot je bilo pred njegovim posegom. Plutonova dejanja so tudi kirurške operacije, saj kirurg zareže v tkivo, lahko ga odstrani, operacija boli, vendar je po njej pacient ozdravljen…

Zdaj se nam je Pluton pokazal kot srčna energija, zdaj lahko tudi vidimo, da nam res želi najboljše. Nič čudnega tudi ni, da je sonda prav sedaj poletela mimo njega, saj je prav ta teden Pluton v opoziciji z Marsom. Z njunim bojem, merjenjem premoči nikoli nismo zadovoljni, saj pošiljata na Zemljo napete energije, zaradi katerih prihaja do razprtij, sovraštva in nesreč. Morda pa bomo sedaj pogledali na to destruktivno energijo z novega vidika – vse slabe stvari se vedno zgodijo z razlogom in zakaj je bila neka naša boleča lekcija dobrodejna, bomo videli čez neko časovno obdobje. Očitno moramo na probleme res pogledati z oddaljene perspektive, tako kot je oddaljen tudi Pluton.

Pluton ima svoj satelit Haron (Charon) in da vam bo bolj jasno, kako majhna sta oba, je tukaj lepa primerjava med njima in Zemljo.

New Horizons bo skozi Kuiperjev pas letel še mimo drugih teles, verjetno na poti ne bo letel mimo Eride z njeno Disnomijo. In ko bo zapustil naše osončje, se bo pridružil Voyagerju v prostrani tišini brezmejnega univerzuma.

Comments are closed.