Gibanje našega osončja okrog galaksije

Ko je Kopernik, ne tako davno tega, v 16. stoletju na noge dvignil duhovščino s svojim revolucionarnim odkritjem, da se Zemlja in planeti vrtijo okrog Sonca in ne obratno, je pričel razbijati mite, ki so veljali do tedaj. Če pomislimo, da je moral Giordano Bruno leta 1600 zgoreti na grmadi, ker je vztrajal pri svojem prepričanju v heliocentrični sistem, se nam zdi mračni srednji vek še bolj mračen.Dolgo časa je veljalo prepričanje, da je Zemlja ravna plošča in čeprav so modreci že pred tisočletji razsvetljevali ljudi, so novo znanje ljudje le stežka razumeli. Da je svet okrogel, je vedel že leta 240 pr. n. št. Eratosten, starogrški matematik, kaldejskega porekla, ki je delal v Aleksandriji. Izračunal je, da je Zemljin obseg 42.000 km. Pomislimo samo na Pitagoro in njegove pitagorejce, ki so  verjeli, da kroži Sonce skupaj z vsemi drugimi telesi okoli središčnega ognja. So mar vedeli, da vse kroži okrog središča galaksije? In to že v 6. in 5. stol. pr. n. št.?

V sedanjem času se tehnologija razvija z izjemno hitrostjo. Znanje pridobivamo hitreje kot modrost in nekoč nas bo to drago stalo. Dobro je razširjati svoje horizonte, gledati je potrebno v daljavo, glejmo v nebo, še posebno v nočno nebo, saj tedaj vidimo najdlje in se nam zavedanje hitreje širi. Tako smo bolj odprti za vse novo, za tiste prave informacije, ki so nam na dosegu – le naravnati se moramo nanje in pridejo.

Danes mi je bilo znova v veselje, da sem pustila kanček znanja v Radovljici pri izredno prijaznih, odprtih ljudeh, ki so mi resnično prirastli v srce :)

Kako se giblje Zemlja, kako se giblje Sonce, kako se giblje celoten sončni sistem? Včasih je potrebno tako malo in se nam zavedanje spremeni v trenutku. To je tisti kvantni preskok v dojemanju sveta. Veliko takšnih preskokov pa še potrebujemo vsi prebivalci blede modre pike, tega našega edinstvenega, prelepega planeta.

Tukaj je film, ki govori o gibanju planetov, o kakršnem se nismo učili v šoli.

19. novembra 2014

Comments are closed.