SVINEC

To je mož, kateremu bi moralo biti hvaležno vse človeštvo. Znanstvenik Clair Patterson je zaslužen med drugim tudi za to, da danes narave ne onesnažujemo več   z osvinčenim bencinom.

Oddaje Cosmos so izredno poučne in jih toplo priporočam vsem. Rada bi vam povedala zgodbo, ki sem jo v eni od prejšnjih serij slišala in bila presenečena, da nam te resnične zgodbe ni pred tem povedal še nihče. Takole je bilo:

V Stari zavezi, v 2. Knjigi Kraljev je zapisano, da je bilo od Adama pa do tedaj 139 njegovih potomcev. Irski škof Usser je tako izračunal, da se je svet nastal 22. 10. 4004 pr. n. št., in to ob 18. uri na soboto. Seveda znanstveni svet temu ni verjel, zato se je Clair Patterson, ki je bil geokemik odločil, da bo odkril dejansko starost Zemlje. Ko pa se je tega dela v Hudičevem kanjonu lotil (proučeval je kamnine in predvsem padle meteorite), je prišel do zanimivih odkritij. V kamninah je meril sledi svinca, koncentracijo svinca je meril tudi v globinah morja. Tam ga je bilo malo, na površini morja pa ga je bilo neprimerno več. Spraševal se je, kako je to mogoče, kako je ta svinec prišel v morje. To se je dogajalo v poznih štiridesetih in zgodnjih petdesetih letih.

Svinec je izredno nevaren, to vemo zdaj vsi, niso pa tega vedeli takrat. V ZDA so ga takrat proizvedli kar 60.000 ton na leto. Dajali so ga v barve, bil je v žarnicah, podplatih škornjev, vsepovsod so se uporabljale svinčene vodovodne cevi. ZDA so ga želele uporabiti kot bojni plin. Tetraetil svinec je živčni strup in je topen v maščobi; pol skodelice na koži bi človeka ubilo. Svinec pa je bil, seveda, tudi v bencinu.

Svinec preslepi nevrotransmitorje, jih blokira in celice več ne morejo komunicirati z njimi. Ko svinec vstopi v telo, preslepi celice, saj posnema druge kovine (cink, železo), ki jih celice potrebujejo za rast. Svinec tako preslepi tudi incime, je velik prevarant, ki ne more izpolniti potreb celic. Ovira molekularne receptorje, ki so ključni za spomin in učenje. Ljudem se je zaradi zastrupitve s svincem zmešalo, skakali so skozi okna, saj so dobili poškodbe možganov, prihajalo je do zastojev v razvoju, do nasilnega vedenja, do smrti. Vendar pa je tudi takrat bil kapital moč, zato je bilo treba ljudi preslepiti in najti dobro razlago v zagovor svincu. Takrat je GM (General Motors) začel z manipulacijo in dobil na svojo stran mladega zdravnika iz Cincinnatija Roberta Kehoeja. On je bil prvi znanstvenik, ki so ga uporabili za prikrivanje nevarnosti, ki ga je povzročal svinec za zdravje in okolje. Kehoe je v javnosti ustvarjal dvome v nevarnost svinca.

Rekel je, da je svinec naraven, saj nastaja v okolju. Rekel je tudi, da je morda nevaren za ljudi, ki delajo s svincem, toda to se da rešiti z industrijskim samonadzorom in da ni dokazov, da je svinec nevaren za potrošnike.

Temu ni nihče oporekal več desetletij.

Znova smo pri Pattersonu. Ko je raziskoval starost Zemlje, je našel dokaze neverjetnega množičnega zastrupljanja. Vsi so mislili, da je čudak, dokler mu nekdo ni prisluhnil. To je bil senator Muskie, ki je leta 1966 vodil zaslišanje o vprašanju svinca. Takrat je naš znanstvenik povedal, da se je v ljudeh zelo povečala koncentracija svinca zaradi izpostavljenosti svinca v okolju. To je bil začetek njegove borbe. Polnih 20 let se je boril proti svinčeni industriji, preden so v ZDA svinec prepovedali v proizvodih. Človek, ki je odkril starost Zemlje (4,55 milijarde let), je bil odgovoren tudi za eno največjih zmag javnega zdravstva 20. stoletja.

V samo nekaj letih je količina svinca v krvi otrok padla za 75 %. Od leta 1976 do 1991 je onesnaženost s svincem padla za 78 %. Danes je medicinska stroka enotna, da je VSAKA količina svinca v ljudeh strupena, ne glede na to, kako majhna je.

Narave ne moremo preslepiti, tudi če se posamezniki kapitala še tako trudijo, da bi nas prepričali v nasprotno.

Hvala Clair Pattersonu, hvala, hvala, hvala.

Napisala in objavila 18. 5. 2014

Comments are closed.