Bioritem

- Z miško izberite svoj rojstni datum v polja za dan, mesec in leto.

- Kliknite na gumb “OK”.

- Pokaže se diagram, ki prikazuje potek štirih vaših bioritmov za današnji dan ter za dva tedna naprej in nazaj. Današnji dan prikazuje navpičnica na sredini.


Biorhythm

- Fizični bioritem prikazuje modra krivulja,
- čustveni bioritem kaže rdeča krivulja,
- intelektualni bioritem zelena krivulja in
- intuicijski bioritem rumena krivulja.
Na levi so njihove vrednosti prikazane tudi v odstotkih (+ ali -).

Z bioritmi načrtujemo zmenke, važne odločitve, operacije …

Vsa dogajanja v naravi imajo svoj ritem: letni časi, dan in noč, plima in oseka, reprodukcijski cikel … In vsak od nas ima prav tako svoje lastne notranje ure ali bioritme, ki od rojstva uravnavajo naše energije!

Poznavanje lastnih bioritmov nas opozarja na naše dobre in slabe dneve. Pomaga nam, da se ob pravem času pravilno odločamo, ker se ravnamo po svoji biološki uri.

Trije glavni bioritmi

Pri ljudeh so odkrili večdnevne bioritme, izmed katerih so najbolj pomembni 23-dnevni fizični bioritem, 28-dnevni emocionalni bioritem in 33-dnevniintelektualni bioritem. Vsi trije se sprožijo ob človekovem rojstvu in tečejo kot sinusoide enakomerno vse življenje.

V dneh, ki ustrezajo hribu sinusoide posameznega bioritma, denimo bolje prenašamo operacije (fizični bioritem), premagujemo čustvene izzive (emocionalni bioritem) in dojemamo nova znanja (intelektualni bioritem).

V dneh, ki ustrezajo dolu sinusoide posameznega bioritma, pa se hitreje utrudimo (fizični bioritem), smo razdražljivi (emocionalni bioritem) in se težko učimo (intelektualni bioritem).

Vsak bioritem se v prvi polovici cikla giblje v pozitivni sferi (aktivna faza), nakar preseka središčnico in je drugo polovico ciklusa v negativnem polju (pasivna faza). Ko ob dviganju zopet preseka središčnico, se ciklus začne znova.

Dan, ko sinusoida kakega bioritma preseka vodoravno os, je tako imenovan kritični ali opozorilni dan. V takih dneh smo izpostavljeni spremembam (od boljšega na slabše ali obratno), nestanovitni in manj odporni.

Skupni cikel vseh treh bioritmov se vrne na izhodišče približno vsakih 249 dni. Temu času so nekateri dali ime biološko leto. V njem je 74 kritičnih dni, 15 dvojno kritičnih in en trojen, nadvse kritičen dan.

Bioritme so začeli uporabljati v praksi in transportnim podjetjem v Nemčiji, Švici, Japonski, Sovjetski zvezi, Ameriki in drugod je uspelo zmanjšati prometne nesreče do 40 in celo 60 odstotkov, ker so dali voznikom v kritičnih dneh prosto, kjer pa to ni bilo mogoče, so jim na kritične dni svetovali večjo previdnost.

Trije sekundarni bioritmi so izvedeni iz glavnih bioritmov – Bioritem zmožnosti je kombinacija intelektualnega in fizičnega, bioritem motiviranosti kombinacija fizičnega in emocionalnega, bioritem modrosti pa kombinacija emocionalnega in intelektualnega cikla.

Obstaja tudi 38-dnevni intuicijski bioritem, ki opredeljuje naše podzavestne zaznave ali “šesti čut”.

Kombinacije intuicijskega in treh osnovnih bioritmov nam dajo še tri izvedene ali tako imenovane dodatne bioritme: zaznavni bioritem je kombinacija fizičnega in intuitivnega, nadčutni bioritem je kombinacija emocionalnega in intuitivnega, uspešnostni bioritem pa kombinacija intelektualnega in intuitivnega bioritma.

Kitajska duhovna tradicija prav tako govori o štirih ciklih, ki se začnejo s človekovim rojstvom. Sočustvovalni bioritem dejansko sovpada z intuicijskim bioritmom, še trije tako imenovani ji džing cikli pa so 43-dnevni estetični bioritem, 48-dnevni bioritem samozavedanja in 53-dnevni duhovni bioritem.
Trije glavni bioritmi nam pomagajo pri načrtovanju važnih stvari

Človek ima veliko večdnevnih ritmov, izmed katerih so glavni bioritmi fizični, emocionalni in intelektualni – ti so tudi najbolj znani in raziskani. Njihove kombinacije pa tvorijo sekundarne bioritme.

FIZIČNI BIORITEM

Najkrajši je 23-dnevni fizični bioritem, dominantni cikel pri moških, ki vpliva na vitalnost, naše zdravje, splošno telesno počutje, moč in spolnost, pa tudi učinkovitost pri porabljanju kalorij.
To je dober čas za operacije in druge medicinske posege, pa tudi za povečana naprezanja v športu (tekmovanja) in fizičnem delu.

Nasvet: bodite pazljivi pri prevozu, uporabi raznih naprav in orodja ter delu z ognjem in elektriko.

ČUSTVENI BIORITEM

Čustveni bioritem, ki traja 28 dni in je na splošno dominanten pri ženskah, govori o našem razpoloženju, vpliva na našo občutljivost, ustvarjalnost, razpoloženje ter željo po bližini in izmenjavi nežnosti; živčevje, mentalno zdravje in intuicijo.

Prvih štirinajst dni je osnovno razpoloženje pozitivno; smo optimistični, veseli, dobrohotni, živahni in družabni. Brez težav komuniciramo z drugimi in širimo ubranost.
V drugi, pasivni fazi pa je vse drugače: svet se nam zdi mračen, razdražljivi smo, neznosni, ne trpimo okolice. Zanimanje za delo pade, smo bolj živčni, vse nam leti iz rok. Bolj smo nagnjeni k depresiji in nezadovoljstvu, kar lahko oteži osebne odnose.

INTELEKTUALNI BIORITEM

Intelektualni bioritem traja 33 dni. Kot že njegovo ime pove, določa naše intelektualne sposobnosti, vpliva pa tudi na samozavest in način razmišljanja.

V času hriba intelektualnega bioritma smo kreativni, hitro si zapomnimo, kar preberemo ali slišimo, z lahkoto dojemamo nova znanja. V tej aktivni fazi smo koncentrirani in umsko prožni; sposobnost za učenje in inteligenca dobro delujeta, zato je to ugoden čas za pripravljanje na izpite in začetek novih umskih izzivov.

To so dobri dnevi za sklepanje poslov, za spremembo službe ali prebivališča, saj se v tem času lažje prilagajamo.

V času padca tega bioritma pa se težko učimo, šibko razmišljamo ali pa sploh odpovedujemo pri učenju in izpitih. Zato si v tej pasivni fazi vzemimo čas, da “prebavimo” naučeno in da o vsem v miru razmislimo.

SEKUNDARNI BIORITMI

Bioritem motiviranosti/strasti (kombinacija fizičnega bioritma in čustvenega bioritma). Razkriva našo motiviranost za delovanje in vzgon za vztrajanje v težavnih situacijah. Odraža tudi našo seksualnost v prvinski obliki ter vpliva na naše navdušenje, notranjo spodbudo in zagon.

Bioritem zmožnosti/učinkovitosti (kombinacija fizičnega in intelektualnega bioritma). Ta bioritem združuje našo sposobnost za uspešno opravljanje nalog in za doseganje želenih stvari. Nakazuje tudi športno zmožnost ter umsko osredotočenost, ki je potrebna za obvladanje fizičnih veščin.

Bioritem modrosti/razumevanja (kombinacija čustvenega in intelektualnega bioritma). Razkriva naše razumevanje sveta in naše vloge v njem ter stvari, ki so resnično pomembne v našem življenju. Ta bioritemski cikel kaže tudi umsko prisebnost, ki jo potrebujemo pri ključnih odločitvah.

Intuicijski bioritem in duhovni bioritmi

INTUICIJSKI BIORITEM

Naknadno so odkrili intuicijski bioritem, ki je še za pet dni daljši. Tega 38-dnevnega cikla sicer ne prištevajo med glavne bioritme, a je ravno tako zelo koristen. Velikokrat je namreč zelo dobro vedeti, kdaj lahko zaupamo svojemu »šestemu čutu«.

• Kadar je v aktivni fazi (v zgornjem delu krivulje), se lahko bolj zanesemo na svoj »šesti čut«.

• V njegovi pasivni fazi je naša intuicija šibkejša in takrat je bolje, da ne sprejemamo odločitev na podlagi »občutka«, temveč se raje opremo na analitični razmislek. Takrat tudi težje opravljamo umetniško delo, ki zahteva veliko intuicije.

KITAJSKI (JI DŽING) BIORITMI

Zanimivo je, da si bioritmi ji džinga prav tako sledijo v petdnevnih intervalih. Najkrajši je 38-dnevni bioritem sočutja, kar pomeni, da je enako dolg kot naš intuicijski boiritem. V resnici gre za en in isti bioritem.In kateri so preostali trije kitajski bioritmi, ki jih zahodna veda o bioritmih ne pozna?

• 43-dnevni bioritem estetike opredeljuje naš občutek za harmonijo in lepoto. V njegovi aktivni fazi smo bolj odprti za umetnost in na višku ustvarjalnih moči. To je najboljši čas za izražanje svojega ustvarjalnega jaza. V pasivni fazi tega bioritma pa smo s svojim ustvarjalnim jazom manj povezani. Takrat je bolje, da energijo usmerimo v stvari, ki ne zahtevajo preveč kreativnosti.

• 48-dnevni bioritem samozavedanja odseva nihanja v našem samozavedanju in samozavesti. Kadar je njegova krivulja na vrhu, smo najbolj uglašeni s svojim jazom. V teh obdobjih lahko doživimo globoke uvide o sebi. Kadar pa je ta bioritem v pasivni fazi, smo s svojim notranjim jazom ponavadi manj povezani.

• 53-dnevni bioritem duhovnosti vpliva na našo notranjo naravnanost in duhovno senzitivnost. Kadar je v aktivni fazi in na vrhu krivulje, smo zelo uglašeni s svojim višjim, duhovnim jazom. Tedaj lahko dosežemo vrhunce v svoji vernosti ali doživimo globoke mistične izkušnje. V obdobjih pasivne faze tega bioritma pa s svojim duhovnim jazom ponavadi nismo tako povezani.

Bioritmi v praksi v vsakdanjem življenju

Hujšanje, Bolezni in operacije, Dan poroda in spola otroka, Nesreče – preprečevanje, Šport, Spolnost,Sanje in nočne more, Odvisnosti (alkohol, droge), Delo, Pomembne odločitve, Osebni odnosi, konflikti, Intuicija in igranje na srečo, Učenje, Ustvarjalnost, Duhovnost

HUJŠANJE

Po neki ameriški raziskavi je najbolje začeti shujševalno kuro na vrhuncu fizičnega bioritma. Takrat se namreč najbolj izloča hormon melatonin, ki regulira tudi porabo kalorij v našem telesu.

Koristno je tudi upoštevanje urnih bioritmov. Naša telesna presnova čez dan variira in če ustrezno prilagodimo čas svojih obrokov, nam morda niti ne bo treba zmanjšati količine zaužite hrane.

Pred poldnevom, ko je telesna presnova najbolj dejavna, zaužijemo redilno hrano, kot je krompir ter druga ogljikohidratna in maščobna živila.

Od poldneva do treh popoldne je čas za uživanje sadja, zelenjave in mesa.

Od treh do sedmih zvečer je najbolje, da uživamo le beljakovine. Po sedmi uri naj ne bi več jedli, a lačni ne bomo, saj nas bodo beljakovine ohranile site vso noč.

BOLEZNI IN OPERACIJE

Telo je bolj nagnjeno k boleznim ob kritičnih dneh fizičnega bioritma. Velikokrat ravno ob teh dneh zbolimo, lahko izbruhnejo bolezni, kot je vnetje slepiča ali nas začne boleti zob.
Ljudje s šibkim srcem in visokim krvnim tlakom naj ob teh dneh posebej pazijo; izogibati se morajo stresu oziroma si vzeti več časa za stresne naloge.

DOLOČANJE DNEVA PORODA IN SPOLA OTROKA

Bodoče matere v mesecu pričakovanega rojstva pazite na kritične dneve fizičnega in čustvenega bioritma; naravni popadki se ponavadi začnejo na te dni. Nad 35 let stare nosečnice pa naj pazijo na kritična dneva intelektualnega bioritma okoli datuma pričakovanega rojstva.

Za splav obstaja večja možnost, če v mesecu pričakovanega rojstva kritični dan čustvenega bioritma sovpada še s fizičnim ali intelektualnim kritičnim dnevom.

Če je imela mati na dan spočetja visok fizični in nizek čustveni bioritem, bo otrok najbrž deček. Če pa je ob spočetju imela visok čustveni in nizek fizični bioritem, bo verjetno rodila deklico.

NESREČE – PREPREČEVANJE

K nesrečam smo bolj nagnjeni ob kritičnih dneh vseh treh bioritmov. Ob kritičnih dneh fizičnega bioritma je telo neuravnovešeno, fizična šibkost pa lahko povzroči izgubo koncentracije ali celo nesrečo.

Ob kritičnih dnevih čustvenega bioritma se lahko zgodi nesreča, ker takrat slabše reagiramo.

Ob kritičnih dnevih intelektualnega bioritma pa nam lahko trenutno pade koncentracija, kar je nevarno zlasti na cesti. Na tak dan se tudi raje ne vzpenjajmo po lestvah.

ŠPORT

Za povečana naprezanja v športu (tekmovanja) in fizičnem delu je najprimernejša aktivna faza fizičnega bioritma.

Toda v aktivni fazi, ko imamo veliko energije, moramo paziti, da se fizično preveč ne naprezamo in si na primer ne pretegnemo mišic, če ne še česa hujšega.

SPOLNOST

Spolna sla lahko variira; velja izkoristiti vrhunce fizičnega bioritemskega cikla!

SANJE IN NOČNE MORE

Ponavljajoče se nočne more se velikokrat začnejo ob kritičnih dnevih čustvenega bioritma. Če to vemo, jih lahko preprečimo, tako da pred spanjem ne uživamo hrane, da se sprostimo ali meditiramo …

ODVISNOSTI

Na učinke alkohola smo občutljivejši v negativni fazi fizičnega bioritma. Če ga uživamo vrh tega še v jutranjih urah, so posledice še hujše.

DELO

Za poslovnost je najugodnejša aktivna faza čustvenega bioritma. To je namreč ugoden čas za sodelovanje, ustvarjalnost, podjetnost in delo v skupinah. V teh dneh se ljudje na različne situacije večinoma odzivajo pozitivno in konstruktivno. Boljše razumemo okolico in smo dostopnejši za sodelavce v službi. To so tudi primerni dnevi za sklepanje pomembnih poslov ali za spremembo delovnega mesta, saj se lažje prilagajamo.

POMEMBNE ODLOČITVE

Pomembnih odločitev in pogovorov ne načrtujmo ob kritičnih dnevih intelektualnega bioritma, ker takrat lahko postanemo zmedeni, neodločni ali raztreseni. Ob teh dnevih utegnemo imeti sicer originalne zamisli, ki pa so nerealne ali nepraktične ali za nas neprivlačne.

OSEBNI ODNOSI

V pozitivni fazi čustvenega bioritma brez težav komuniciramo z drugimi, saj smo veseli, dobrohotni, živahni in družabni.

Osebni odnosi so lahko oteženi v pasivni fazi tega bioritma, ker smo tedaj bolj nagnjeni k depresiji in nezadovoljstvu; svet se nam zdi mračen, razdražljivi smo, neznosni, ne trpimo okolice.

Kritični dnevi čustvenega bioritma so čas možnih prepirov, žalitev in žalosti. Takrat smo ljudje bolj razdražljivi in napadalni, zato je dobro izogibati se prepirom. Konflikti ob teh dneh imajo lahko dolgoročne posledice, ker nam hitro popustijo živci in delujemo nerazsodno, zaradi česar se pozneje kesamo.

UČENJE

Idealen čas za intelektualno razmišljanje je vrhunec intelektualnega bioritma. Takrat si hitro zapomnimo, kar preberemo ali slišimo, z lahkoto dojemamo nova znanja. V aktivni fazi tega bioritma smo koncentrirani in umsko prožni; sposobnost za učenje in inteligenca dobro delujeta, zato je to ugoden čas za pripravljanje na izpite in začetek novih umskih izzivov.

USTVARJALNOST

Naša ustvarjalnost je na višku v aktivni fazi čustvenega bioritma. Teh štirinajst dni je čas večje kreativnosti, ko umetnike pogosteje obišče njihova muza. Umetniško delo, ki zahteva veliko intuicije, težje opravljamo v pasivni fazi intuicijskega bioritma.

DUHOVNOST

O naši duhovnosti govorijo subtilnejši bioritmi ji džinga. Kadar je krivulja našega bioritma samozavedanja na vrhuncu, lahko doživimo globoke uvide o sebi.
Bioritmi in astronomija – vesolje uravnava hod naših notranjih ur

SONCE IN BIORITMI

Heliobiologi, znanstveniki, ki proučujejo vpliv Sonca na biosfero Zemlje, trdijo, da je za to krivo Sonce.

Raziskave so pokazale, da obstaja zanesljiva zveza med Sončevo dejavnostjo, ki se kaže v povečanju števila peg, bliščev, protuberanc, izbruhov plinov in vzbuhov raznih sevanj in električno nabitih delcev na Soncu, ter pojavi in procesi na Zemlji, kot so epidemije, smrtni primeri bolehnih ljudi, poslabšanje že razrahljanega živčevja, razne vrste kapi itd.

Dejavno območje na kosu Sončevega površja lahko traja več deset in tudi več sto dni. S tega kosa Sončevega površja izsevana svetloba vpliva na Zemljo oziroma njeno ozračje posebno takrat, ko je sevanje usmerjeno ravno proti Zemlji (ne gre mimo nje).

To se zgodi nekako takrat, ko gredo pege ali drugi dejavni predeli Sonca čez središčni poldnevnik Sonca, to je vsakih 28 dni.

LUNA IN BIORITMI

Veliko pa jih trdi, da je pri človekovih bioritmih bolj kot Sonce vpletena Luna. Luninim ritmom se prilagajajo alge ob obrežjih oceanov in morij. Ob polni luni in plimi vpijajo kisik rdeče vetrnice, morski ježki in nekateri mehkužci. V tem ritmu se spreminja barva morskih rakcev v plimskem valu. Vpliv Luninih ritmov so opazili pri nekaterih morskih želvah in suhozemnih žabah.

Gibanje Lune okrog Zemlje lahko označimo z različnimi periodami. Naj navedemo le dve: siderski ali zvezdni mesec in sinodski mesec ali lunacija.

Zvezdni mesec je čas, v katerem pride Luna spet v isto lego glede na zvezde; v tem času obkroži Zemljo. Ta siderski mesec traja okoli 27,3 dneva.

Lunacija pa je čas med dvema zaporednima enakima Luninima menama. Tasinodski mesec traja približno 29,5 dneva.

Tako so za osnovo pri izračunavanju period bioritmov vzeli trajanje obeh mesecev: njuna polovična vsota določa periodo emocionalnega bioritma, kar znaša 28,4 dneva, periodi fizičnega in intelektualnega bioritma pa se razlikujeta za enak časovni presledek od periode emocionalnega bioritma in znašata 23,7 in 33,2 dneva.

Comments are closed.