Za politično situacijo v Sloveniji so krivi Danci

Ravno v teh dneh Danci organizirajo letošnji Eurosong in niti ne slutijo, da so povzročili politično krizo v naši prelepi državi.

Vemo, da smo zaradi svoje majhnosti (po številu prebivalstva) že vso svojo zgodovino nesamozavestni in zato radi oprezamo za drugimi. Smo narod, ki rad kopira tako dobre, kot slabe stvari. Ko v Sloveniji nekdo postane uspešen, ga začne precej ljudi takoj kopirati, naše tržišče pa je majhno, zato čez čas veliko podjetnikov tudi propade. Kopiramo pa tudi kaj drugega. Vemo, da se sploh politiki radi poosebljajo z junaki iz filmov ali nanizank, pri nas smo videli že James Bonda, Napoleona, Busha, dogaja pa se tudi, da dobijo (tuji) politiki idejo za kakšen zračni, teroristični napad prav iz filma. Toda danes želim povedati to, da so danski filmski producenti in scenaristi krivi, da je vlada Alenke Bratušek odstopila.

Trideset epizod danske serije Oblast (Borgen), ki je bila ob nedeljah na nacionalki, je opisovalo močno, karizmatično in neustrašno premierko, v kateri je naša odstopljena predsednica vlade videla lik, kateremu je želela biti čim bolj podobna. Ko se je serija začela, se je spreminjala tudi zunanjost gospe Bratušek. Oblačila se je v vse lepše kostime, edino frizure ji ni uspelo narediti tako lepe, kot jo je imela igralka v nanizanki. Vendar ni bila opazna samo zunanja podobnost obeh »premierk«. Obe sta šli v »šoping« s hčerko, obe sta šli k vojakom v Afganistan… Filmska premierka je šla po zaupnico v svojo stranko in je ni dobila. Bila je užaljena, nakar je izstopila iz nje. S sabo je pripeljala tudi nekaj strankarskih kolegov in skupaj so ustanovili novo stranko. Tudi v filmu so bile razpisane predčasne volitve, na katerih pa je filmski bivši premierki uspelo priti v novo vlado in zasesti dober položaj.

Ko je bil na sporedu zadnji, trideseti del nadaljevanke, je tudi gospa Bratušek odstopila. Videla je namreč, kaj je v scenariju, zato sedaj upa, da se ji bo življenje odvijalo tako, kot se je njeni televizijski vzornici. Zanjo velja, da upanje umre zadnje, vendar pa dobro vemo, da se samo z upanjem ne pride daleč, saj vsako upanje vsebuje vsaj kanček dvoma. Ta kanček pa je za gospo Bratušek že preveč za uspešen rezultat pri naših predčasnih volitvah.

Tako so Danci, nič hudega sluteč, povzročili politično krizo v Sloveniji. Naši politiki so edini politiki na svetu, ki se obnašajo kot filmske zvezde, zato si tudi dovolijo kopirati neresnične junake, namesto da bi bili originalni in strokovni.

This entry was posted in Brez kategorije. Bookmark the permalink.

Comments are closed.