Juhuhu, prihajamo iz recesije!

Zimske olimpijade je konec in tako so se naši politiki odločili, da nas razveselijo z nenavadno novico, da prihajamo iz recesije. No ja, pot do ozdravitve našega gospodarstva bo še dolga, pravijo, a vendar so pohiteli s to izjavo. Verjetno zato, da nas kljub nepremičninskemu davku malo razveselijo, še najverjetneje pa so to novico lansirali zato, da bomo zaupali vladi in še posebej premierki. V teh dneh sta Jupiter in Uran v kvadratu in prinašata precej pretiravanja. Očitno je to zadelo tudi našo vlado. Statistični urad se je tudi lepo potrudil in dal na papir lepše številke, kot zadnja leta. Vendar pa vsi že dolgo vemo, kako se stopnjuje beseda laž: 1. laž 2. večja laž 3. statistika.

Še najbolj pa mi ta vesela novica deluje »orwellovsko«. V sijajnem romanu Leto 1984 je George Orwell opisal prihajajoči svet. Še najbolj znan iz tega romana je Veliki brat (Big Brother), ki vse vidi, vse ve in je pravi manipulator z ljudskimi množicami. Napisala vam bom, kako izgleda novica o uspešnem gospodarstvu v tej knjigi. V Oceaniji so imeli Ministrstvo obilja in od tam je prišlo naslednje sporočilo:« Pozor, tovariši! Sijajne novice imamo za vas. Izbojevali smo bitko v produktivnosti! Izpolnjena poročila o celotni proizvodnji potrošnih dobrin kažejo, da se je življenjski standard dvignil za nič manj kot dvajset odstotkov v primerjavi z lanskim letom. Po vsej Oceaniji so bile danes zjutraj nezadržne spontane demonstracije, delavci so zapustili tovarne in urade ter v sprevodih korakali z zastavami po cestah, izražajoč svojo hvaležnost Velikemu bratu za novo, srečno življenje, ki nam ga je podarilo njegovo modro vodstvo…«

Med drugim so v romanu po ukazu Velikega brata teden poprej znižali obrok čokolade iz trideset na dvajset gramov tedensko, ko pa je prišel nov teden, pa so veselo oznanili novico, da so za nagrado sedaj vsem zvišali obrok čokolade na dvajset gramov. In vsi, skoraj vsi so bili veseli, saj so tej novici verjeli. Le redki posamezniki so imeli daljši spomin in so vedeli, da sedaj dobijo manj čokolade, kot prejšnji teden.

Biti ali ne biti ovca, to je zdaj vprašanje.

Spomin je zoprna stvar.

This entry was posted in Brez kategorije. Bookmark the permalink.

Comments are closed.