Kitajsko leto kače

Po kitajski astrologiji, ki se ravna po luni, se 10. februarja 2013 pričenja leto KAČE. Po izročilu sta izbira in vrstni red znamenj živali nastala takrat, ko je dvanajst živali prišlo na poziv samega Bude. Ena zgodba pravi, da je Buda poklical živali ob novoletnem slavju, druga pa, da so živali v tem vrstnem redu pristopile k Budovem mrtvaškem odru, da bi se poslovile od njega. Prva je prišla hitra in urna podgana, za njo priden bivol, nato močni tiger, previdna mačka (zajec), pošastni zmaj, modra kača, pametni konj, zasanjana koza, nemirna opica, ponosni petelin, zvesti pes in napadalen divji prašič. Človek, rojen v določenem letu živali, ima v sebi značajske lastnosti tiste živali, tako njene slabosti, kot njeno moč, temperament in nagnjenosti.

V živalskih znamenjih so izkazani instinkti, nagoni in naravna moč. Kača in zmaj v kitajski tradiciji pomenita čuvaja zaklada, ta zaklad pa je lahko tudi življenje samo. Kača po eni strani vzbuja strah, po drugi pa tudi fascinira in nas navda z občudovanjem. Kača je znamenje podzemlja, predstavlja lahko tudi falus. Je znamenje duševne energije, če pa je zvita tako, da z usti lovi svoj rep, potem takšna predstavlja večno kroženje življenjske energije.

Leta kače so bila v prejšnjem stoletju: 1905., 1917., 1929., 1941., 1953., 1965., 1977., 1989., v tem stoletju pa 2001. in zdaj, 2013. ter nadalje vsakih dvanajst let. Leto kače velja za zelo rodovitno leto, v katerem se rojeva veliko otrok. Kdor se rodi v letu kače, ponavadi nima problemov z denarjem, kar je le eden od pogojev za varno življenje. Osebe rojene v znamenju kače, se lepo oblačijo, pogosto so intelektualci, filozofi, vendar pa z močno intuicijo. Ne obotavljajo se, kadar se je treba hitro odločiti in se ne bojijo ovir, ki so pred njimi. V ljubezni so posesivni in ljubosumni, v zrelih letih imajo zaradi sentimentalnosti in avanturizma precej nemirno obdobje.

Za vse nas je letošnje leto pomembno, da smo skrajno previdni pri podpisovanju pogodb, da smo potrpežljivi in preudarni. Letošnjemu letu vlada element vode in če pomislimo, da je voda spreminjajoča, skrivnostna in tiha, kača pa ognjena in hitra, bo letošnje leto nepredvidljivo in nevarno. Voda in ogenj sta elementa, ki se izključujeta, voda pogasi ogenj in ko bodo izbruhnili nemiri, vojne, jih bo lahko le mirna (voda) misel pripeljala do konca. Oster razum in ambicioznost, tehnološki napredek in impulzivnost naj imajo obilico modrosti, saj bomo le tako tudi v sebi zadovoljni in umirjeni. Kača je lahko tudi maščevalna in zato bomo lahko priča aferam, razkrinkanju še več politikov, na dan bodo prišle dolgo skrite skrivnosti in ko bomo videli, da smo se o določenih ljudeh motili, se bomo tudi sami prebudili. Izobražujmo se, raziskujmo, glejmo v prihodnost tako, da ne bomo zasanjani, temveč da bomo odgovorno sprejemali odločitve.

This entry was posted in Brez kategorije. Bookmark the permalink.

Comments are closed.