Olimpijada in mir

OLIMPIJADA IN NAČELO VOJSKOVANJA

Olimpijske igre v Londonu se počasi končujejo, svet pa se vrti naprej. Kako je mogoče, da v sedanjem času napredka in preseganja fizičnih sposobnosti človeka, zavest in zavedanje tako zelo počasi napredujeta? Ravno zato se zdi, da padamo v brezno, da smo ga nekje v preteklosti krepko polomili in se zaradi tega vračamo v preteklost.

Bili so časi, ko so med Olimpijskimi igrami obstali vsi boji med sovražnimi deželami. Danes pa tega načela nihče več ne omenja, kot da so vse žrtve v Siriji, Sudanu in še kje, nepomembne. Tako zelo smo navajeni na poglede trpljenja in umiranja, da smo postali apatični in se nam zdi, da je to le film in ne realnost ljudi v nekih oddaljenih krajih, tam nekje čisto na drugem koncu sveta. Svetovne oči so uprte v TV ekrane in trpimo in se borimo skupaj z našimi športniki, navijamo, se smejimo, smo evforični in se jočemo. Neverjetno, kako so sodobni gladiatorji zasedli prostor v naših dnevnih sobah in nam preusmerili pozornost s tistega dogajanja, ki bi moralo biti deležno več naše pozornosti. Za časa rimskega cesarstva so hodili ljudje gledat boje med gladiatorji, nato pa so dobili še svoj hlebec kruha. V našem času pa dobimo igre, kruh pa si moramo kupiti sami in še ta je zasoljen. Kaj smo res tako plitki, tako zmanipulirani, da ne vidimo, da nam kratijo pravice, da nas imajo za nevedne in šibke?

Kako ljudje dopuščamo vse te vojne, trpljenje, ko pa smo ”programirani” za mir? General Omar N. Bradley (1893 – 1981), ki je delal v Generalštabu oboroženih sil ZDA je rekel: »Živimo v svetu jedrskih velikanov in etičnih nedonošenčkov. Več vemo o vojni kot o miru, več o ubijanju kot o življenju.« Ljudje pa v svoji biti nočemo vojn, ne moremo se sprijazniti s trditvijo, da obstajajo pravične in nepravične vojne. Kako je lahko neka vojna pravična? ZDA so odšle v 2. svetovno vojno zaradi napada na Pearl Harbor, kjer so imeli 2400 žrtev. Zaradi tega, ker so hoteli to maščevati in končati, pa je padlo še 405.000 ameriških vojakov. To je le en primer, kako vojna v nobenem primeru ne more biti pravična. Sicer pa je ozadje povsem zakrito našim očem, saj so v igri le trgovci z orožjem in bankirji s svojim krvavim denarjem. Ko bi ljudje le vedeli, da so bile prav ZDA tiste, ki so financirale Hitlerja… Ampak to je za marsikoga nepredstavljivo in neresnično, zato danes ne bom pisala o tem.

Skratka, jutri bo v Londonu velik pomp in Olimpijske igre bodo končane. Nihče se ne bo vprašal, kaj dobrega se je v svetu zgodilo, že jutri bo večina športnih dosežkov pozabljena, čez teden dni pa bodo že vsi pozabili, da so igre sploh bile. Nekateri so naredili velik posel, igralci so svoje ”pokasirali”, mi pa bomo še naprej živeli v svojih izgubljenih iluzijah.

This entry was posted in Brez kategorije. Bookmark the permalink.

Comments are closed.